Sideneternellen – Rhodanthe manglesii – är värd ett eget kapitel. På 1980-talet var det inga problem att hitta fröer av både rosa och vita sideneterneller i Weibulls och Hammenhögs frökataloger. De senaste åren har sideneternellen helt försvunnit från den svenska marknaden. Ett tag var det så illa att fröer av roseneternell såldes i fröpåsar med både bild och odlingsanvisningar gällande sideneternell.

Så bildades Sällskapet Sideneternellens Vänner för att öka intresset för odling av sideneterneller bland svenska odlare. Vi hoppas kunna sprida fröer till så många intresserade som vi kan.
Är du intresserad av fröer? Klicka här!
För att göra en kort historia lite längre…
James Mangles
James Mangles (1786-1867) var en engelsk sjökapten, författare och växtsamlare. Han växte upp i Fairfield, Exeter och började sin karriär i flottan i mars 1800 på fregatten Maidstone.
1831 kom Mangles till Australien, närmare bestämt Swan River Colony i Nya Holland. Han samlade frömaterial som han tog med sig hem till England. Här startade han en verksamhet med hjälp av sin bror Robert och James Drummond som samlade fröer och plantor i Australien.
Många arter från västra Australien hedras med släkten Mangles namn. Till exempel Sideneternellen – Rhodanthe manglesii.


Rhodanthe manglesii
Första gången sideneternellen blommade i Europa var hemma hos James Mangles bror Robert, Esq. of Sunning Hill 1833.
Teckningen är skapad av Sarah Drake i september 1833. Den illustrerar växtbeskrivningen av Rhodanthe manglesii när den publicerades i Botanical Register 1834 av John Lindley.
Odling av sideneterneller

Allra vackrast blir sideneternellen om man lyckas skära den med en blomma utslagen och en eller två sidenglänsande knoppar bredvid. För att lyckas med det gäller det att passa noga på. Väntar man för länge blir den första blomman överblommad – men i gengäld kan man då få två blommor på samma stängel, men tyvärr inga knoppar.

Det finns två varieteter av Sideneternellen Rhodanthe manglesii – rosa och vit. Den vita har tillnamnet ”Alba”. Sideneternellen kan direktsås på kalljord när frostrisken är över. Vid sådd i sålåda brukar det fungera bra att så i slutet av april. När plantorna börjar trängas i sålådan planteras de en och en i varsin kruka.